Πέτρος Λάζος

Την Τετάρτη η κυβέρνηση τροποποίησε στην Βουλή, τον νόμο 4172/13. Ο συγκεκριμένος νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, μείωνε τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%, από την 1η Ιανουαρίου 2019. Με την κυβερνητική τροποποίηση, ο συντελεστής για το 2019 θα βρεθεί στο 28%! Δηλαδή η φορολογία των επιχειρήσεων για το 2019, θα είναι αυξημένη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες!

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κόμπαζε από το βήμα της Βουλής (ενώ ταυτόχρονα καταδίκασε χωρίς δίκη έναν απλό πολίτη, ωμά και απροκάλυπτα, να τον χαιρόμαστε τον Δημοκράτη πρωθυπουργό), πως “η κυβέρνηση μειώνει τη φορολογία”! Οι πρωθυπουργοί μιας χώρας ξέρετε, δεν κάνουν τίποτα χωρίς συγκεκριμένο λόγο και στόχο.

Είναι δε προφανές ότι ο λόγος που ο Ηγέτης μετέτρεψε το κρέας σε ψάρι για πολλοστή φορά, είναι η ψηφοθηρία. Επομένως είναι αυτονόητο πως έχει σαν κίνητρο τη βεβαιότητα ότι κάποιοι θα πιστέψουν αυτήν την αντιστροφή της πραγματικότητας των αριθμών και θα θεωρήσουν πως μειώθηκε πράγματι η φορολογία των επιχειρήσεων.Φταίει αυτός εάν βρεθούν κάποιοι να πιστέψουν στα πρωθυπουργικά fake news;

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) δημοσιοποίησε μια έρευνά του, στηριγμένη στα στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”. Ένα από τα ευρήματα ήταν πως, από το 2015 έως και το 2017, ο μισθός των μετακλητών δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε από τα €1.282/μήνα, σε περισσότερα από €1.500/μήνα.

Προσοχή, αναφερόμαστε στον μισθό των μετακλητών, δηλ. αυτών που διορίζονται με ειδικές υπουργικές αποφάσεις κ.λπ. σε υπουργικά γραφεία, θέσεις συμβούλων κ.λπ., όχι των απλών δημοσίων υπαλλήλων που συναντά κανείς στα γκισέ των  δημοσίων υπηρεσιών.

Στην ίδια τριετία, ο μισθός των ιδιωτικών υπαλλήλων, μειώθηκε από τα €1.012/μήνα, στα €982! Δηλαδή, μία από τις ομάδες ψηφοφόρων με τη μεγαλύτερη συνδρομή στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, στα χρόνια της παντοδυναμίας του έχασε οικονομικά!

Αν δε οι αριθμοί σας μοιάζουν μικροί, να σημειώσουμε ότι η συνολική μισθολογική δαπάνη του δημοσίου, από το 2015 έως το 2018 αυξήθηκε κατά €2.000.000.000. Δηλαδή, κατά τα 2/3 (περίπου) της ετήσιας είσπραξης  του ΕΝΦΙΑ! Του φόρου που η σημερινή κυβέρνηση εκλέχθηκε, υποσχόμενη ότι θα καταργήσει αλλά δεν…Πόσο λογικά, συνεπή ή σώφρονα σας φαίνονται όλα αυτά, για μία χώρα που μόλις βγήκε από το τρίτο, συνεχόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής;

Περνάμε σε ένα προσωπικό περιστατικό. Την προηγούμενη Τρίτη παρήγγειλα ένα ζευγάρι ακουστικά από μεγάλο Αμερικανικό κατάστημα on-line αγορών. Ειδοποιήθηκα χθες το μεσημέρι από την ελληνική εταιρεία courier (δηλ. το δέμα είχε ήδη φθάσει στην Ελλάδα) ότι πρέπει να περάσει τελωνείο. Με το σχόλιο/σημείωση πως δεν θα υπάρξει καμία επιπλέον επιβάρυνση.

Όμως θα χρειαστούν 3-4 εργάσιμες!Σωστά διαβάζετε! Τρεις έως τέσσερις εργάσιμες ημέρες για να πάει από το ένα κτίριο του αεροδρομίου στο άλλο!Χρειάστηκαν 48 ώρες για να διασχίσει 10.000 χλμ., συμπεριλαμβανομένου ενός ωκεανού, αλλά θα χρειαστεί το λιγότερο 72 για να διασχίσει μερικές εκατοντάδες μέτρα της ελληνικής επικράτειας!

Η Βέρμαχτ πιο γρήγορα κατόρθωσε να διασχίσει την γραμμή Μεταξά, το ’41…

Τρία παραδείγματα του γνωστού, απόλυτου και ελληνικού, παραλογισμού. Τρία κλασικά παραδείγματα ελληνικής τρέλας, που μοιάζουν άσχετα και ασύνδετα μεταξύ τους.Στην πραγματικότητα όμως, όλα ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Από μία λανθασμένη, μία καταστροφική νοοτροπία που έχει μπολιάσει τα πάντα. Μια νοοτροπία η οποία φέρει μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την δεκαετή κατάντια της χώρας.

Κάτι πάρα πολύ στραβό υπάρχει σε αυτήν τη χώρα. Κάτι πάει πραγματικά, πάρα πολύ στραβά. Τόσο στο υπόβαθρο, όσο και στην επιφάνεια, στην λειτουργία, στο καθημερινό “πρόσωπο” της χώρας.Οι μοναδικές διέξοδοι, μονάχα δύο! Είτε όλοι οι λογικοί θα κάνουν όσα χρειάζονται για να υλοποιηθεί ριζική αλλαγή, είτε θα χρειαστεί να μεταναστεύσουμε. Όλοι όσοι μπορούμε να το αντέξουμε! Άλλη βιώσιμη λύση, δεν υπάρχει…


LEAVE A REPLYThis site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.