Σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων της Deutsche Welle με τον κεντρικό παρουσιαστή της, Μπράϊαν Τόμας αναδείχτηκε η κρισιμότητα της από καιρό υποβόσκουσας σύγκρουσης ανάμεσα στις σημερινές ηγεσίες των  ΗΠΑ και της Γερμανίας. Εκτός των άλλων, η σύγκρουση οδηγείται στα άκρα λόγω των  συνεχών  παρεμβάσεων στην πολιτική της χώρας  από τον Αμερικανό πρεσβευτή Ρίτσαρντ Γκρένελ,του οποίου ζητούν την απέλαση πολιτικοί παράγοντες και επικεφαλείς επιχειρήσεων, ακόμη και «σταθερού ατλαντικού προσανατολισμού»–  όπως αναφέρθηκε στο σχετικό ρεπορτάζ. 

Σύμφωνα πάντα με την Deutsche Welle, το Βερολίνο, ετοιμάζεται να κηρύξει “persona non grata” και να απελάσει τον Αμερικανό πρέσβη  μετά από μια σειρά σοβαρών  επεισοδίων. Η σχετική αποκάλυψη έγινε από την Ντόϊτσε Βέλλε, ενώ Γερμανοί πολιτικοί παραδέχτηκαν δημοσίως τις εισηγήσεις τους στην Α. Μέρκελ για απέλαση του αγαπημένου “παιδιού” του Ν.Τραμπ.

Στο πεδίο της ενδοατλαντικής σύγκρουσης εντάσσεται το κολοσσιαίο πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Google από την Κομισιόν. Στην Ουάσινγκτον είναι βέβαιοι πως πρόκειται για πλήγμα από το Βερολίνο ενώ το “ποτήρι ράγισε” με την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream προς το Βερολίνο.

Το μπρα ντε φερ Γερμανίας-ΗΠΑ ξεκίνησε πέρυσι με επιστολές του Γκρένελ σε γερμανικές επιχειρήσεις. Ο Γκρένελ τις προειδοποιούσε να πειθαρχήσουν στις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν και να διακόψουν κάθε συνεργασία, επένδυση και συναλλαγή μαζί του, για να μην καταστούν και οι ίδιες στόχος αμερικανικών κυρώσεων.

Το επόμενο σοκ, ήταν δηλώσεις υποστήριξης του Αμερικανού πρεσβευτή στο αντιπολιτευτικό «εθνικιστικό» κίνημα  στην Γερμανία και ευρύτερα στην Ευρώπη –που αποτελεί εφιάλτη για το γερμανικό σύστημα εξουσίας.

Το ακόλουθο βήμα κλιμάκωσης του αναβρασμού ήταν η προειδοποίηση του Αμερικανού Πρεσβευτή στις γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που συμμετέχουν στο  πρόγραμμα του δεύτερου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, για τις δυσμενείς γι’ αυτές συνέπειες εμμονής τους στο πρόγραμμα, παρά την διακηρυγμένη αντίθεση των ΗΠΑ, για τους γνωστούς λόγους. Τις προειδοποιήσεις αυτές ήρθε προ ημερών να ενισχύσει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Της τελευταίας αμερικανικής επέμβασης για τον γερμανικό προϋπολογισμό «αμυντικών» δαπανών είχαν προηγηθεί πιέσεις και  ευθεία απειλή του Αμερικανού πρεσβευτή στο Βερολίνο, ότι οι ΗΠΑ θα  διακόψουν την κοινοποίηση μυστικών πληροφοριών σε εκείνους των συμμάχων τους που θα απειθαρχήσουν στην απαγόρευση της συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, στην κατασκευή και εγκατάσταση ηλεκτρονικών δικτύων (5 G) 5ης Γενεάς. 

Ανάλογο τελεσίγραφο έστειλαν οι ΗΠΑ και στην Ιταλία. Ετσι ο Wolfgang Kubicki, αναπληρωτής  του FDP και της Bundestag ανέφερε ότι ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Heiko Maas, πρέπει να απελάσει τον Grenell και να τον κηρύξει persona non grata.

“Οποιος Αμερικανός διπλωμάτης δρα με αυτό τον τρόπο ως κομισάριος μιας δύναμης κατοχής πρέπει να μάθει ότι η υπομονή μας έχει όρια” είπε ο Kubicki.Ο Carsten Schneider του SDP είπε ότι ο “Γκρένελ είναι μια μεγάλη διπλωματική αποτυχία. Προχωρά συνεχώς σε προβοκάτσιες και δημιουργεί προβλήματα”.

Δεν είναι μόνο αυτοί. Και μέσα από το κόμμα της η Α.Μέρκελ δέχεται εισηγήσεις για απέλαση του Αμερικανού πρέσβη ακόμη από επιχειρήσεις και ΜΜΕ! Πάντως, αν η Α.Μέρκελ “τραβήξει το σχοινί” και προχωρήσει στην απέλαση του Αμερικανου πρέσβη τότε θα αμερικανικά αντίποινα θα είναι άμεσα και έντονα.

Κολοσιαίο πρόστιμο στην Google από Κομισιόν

Νέα «καμπάνα», την τρίτη μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, επέβαλλε στην Google η Κομισιόν, που κατηγορεί τον τεχνολογικό κολοσσό για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σε μια υπόθεση που αφορά το διαφημιστικό της τμήμα AdSense.Αυτή τη φορά το πρόστιμο ορίστηκε στο 1,49 δισ. ευρώ, ποσό μικρότερο από τις προηγούμενες κυρώσεις. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το τελευταίο πρόστιμο αφορά την AdSense. Η Google κατηγορείται ότι επέβαλε έναν αριθμό περιοριστικών όρων στα συμβόλαια που συνήψε με τρίτους διαδικτυακούς ιστοτόπους (όπως οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής ή οι εφημερίδες), εμποδίζοντας τους ανταγωνιστές της από το να τοποθετούν συναφείς διαφημίσεις στους ιστοτόπους αυτούς.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σε ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για «παράνομες πρακτικές» που παραβιάζουν τους κανόνες της Κομισιόν στον ανταγωνισμό. 

«Λόγω της συμπεριφοράς αυτής, που διήρκεσε δέκα και πλέον χρόνια, οι άλλες εταιρίες έχασαν τη δυνατότητα αντιμετώπισης του ανταγωνισμού στη βάση της αξίας τους (…) και οι καταναλωτές στερήθηκαν τα οφέλη του ανταγωνισμού», πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Με μια λιτή δήλωση αντέδρασε η Google στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να της επιβάλει νέο πρόστιμο, αναφέροντας ότι στο μέλλον θα δώσει μεγαλύτερη προβολή στους ανταγωνιστές της.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος διεθνών υποθέσεων της Google, Κεντ Γουόκερ:

«Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι οι υγιείς, ακμάζουσες αγορές είναι προς το συμφέρον όλων. Έχουμε ήδη υλοποιήσει ένα ευρύ φάσμα αλλαγών στα προϊόντα μας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στους προβληματισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τους προσεχείς μήνες θα κάνουμε περαιτέρω επικαιροποιήσεις προκειμένου να δώσουμε μεγαλύτερη προβολή στους ανταγωνιστές, στην Ευρώπη».


US-Botschaft Berlin

@usbotschaft

Ambassador Grenell in @AP on #Germany’s defense #budget plans: “reducing its already unacceptable commitments to military readiness is a worrisome signal to Germany’s 28 #NATO allies.” https://apnews.com/eb8e0c9243b448a6b72a11c33287574d 

US bristles at Germany’s reduced defense budget plans
BERLIN (AP) — The United States is bristling at the suggestion Germany might miss its own defense spending target, which is already short of the NATO goal. Finance Minister Olaf Scholz’s…

apnews.com


Joel B. Pollak

@joelpollak

German politicians don’t like being called out by @RichardGrenell for their failure to live up to their own promises to spend 2% of budget on defense for NATO joint protection https://www.politico.eu/article/us-ambassador-to-germany-should-be-sent-home-over-nato-spending-row-bundestag-deputy-speaker-richard-grenell-kubicki-budget-defense-spending/ 

US ambassador to Germany should be sent home over NATO spending row: Bundestag deputy speaker

The top U.S. diplomat in Germany has been no stranger to stirring up controversy.

politico.eu


✊? #Resist (Jon)@JonStrick3

Here we are folks. The sovereign state of Germany is asking for the RECALL of the person #CrassClown appointed to serve as US Ambassador there.

It appears that #RichardGrenell has been charged with inciting racism and fascism… https://p.dw.com/p/3FIWq?maca=en-Facebook-sharing 

German opposition: Expel US ambassador Grenell

US Ambassador Richard Grenell is acting like “a high commissioner of an occupying power,” the deputy leader of the Free Democrats (FDP) has said. Grenell has also drawn rebuffs from Germany’s two…

dw.com

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη ✊? #Resist (Jon)

Jake MacMillan@JakeJMacMillan

Let’s see. What happened the last time Germany expelled our ambassador?https://www.dw.com/en/germany-us-ambassador-richard-grenell-should-be-expelled-says-fdp-deputy-leader/a-47975156 

German opposition: Expel US ambassador Grenell

US ambassador Richard Grenell is acting like “a high commissioner of an occupying power,” the deputy leader of the Free Democrats (FDP) has said. Grenell has also drawn rebuffs from Germany’s two…

dw.com


LEAVE A REPLYThis site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.