Δεν απέκλεισε ο Τούρκος Πρόεδρος να κάνει κάποια επιθετική κίνηση προς την Ελλάδα για να εκτονώσει την εσωτερική του περιδίνηση αν και προέβλεψε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο.

Για τη σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας μίλησε στο News 24/7 στους 88,6 ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διευθυντής Κέντρου Ανατολικών Σπουδών Για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Εκτίμησε ότι ο Έρντογάν παρότι θέλει, δεν θα μπορέσει να αγοράσει τους S-400 καθώς οι ΗΠΑ έχουν στην φαρέτρα τους όπλα και μπορούν να οδηγήσουν την Τουρκία σε κατάρρευση.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να ασκήσει ισχυρές οικονομικές πιέσεις στην Άγκυρα που να την οδηγήσουν σε οικονομική κατάρρευση και να της επιβάλλουν με αυτό τον τρόπο να προσφύγει στο ΔΝΤ κάτι που -κατά τον ίδιο- σημαίνει πλήρη εξάρτηση.

Όπως είπε αυτό που διακυβεύεται είναι η πολιτική εξάρτηση των χωρών της περιοχής από τις ΗΠΑ και η αμερικανική προσπάθεια να κρατήσει μακριά τον δυτικό κόσμο και τις χώρες του ΝΑΤΟ από την Ρωσία.

Δεν απέκλεισε ο Τούρκος Πρόεδρος να κάνει κάποια επιθετική κίνηση προς την Ελλάδα για να εκτονώσει την εσωτερική του περιδίνηση αν και προέβλεψε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο.

“Να είμαστε έτοιμοι για μια κίνηση προς το Αιγαίο. Μπορεί να πάει να καταλάβει ένα νησί χωρίς πληθυσμό για να δημιουργήσει κρίση με την Ελλάδα” σημείωσε και εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν τα ελληνικά συμφέροντα.

Θυμίζουμε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Στείτ Ντιπάρτμεντ το μεσημέρι της Τετάρτης μετά το τελεσίγραφο Πενς από το ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, είχε προηγηθεί δημόσια ομιλία του κ. Τσαβούσογλου, κατά την οποία είχε υποστηρίξει ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 αποτελεί ένα τελικό γεγονός, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να παίρνει την σκυτάλη στη συνέχεια της εκδήλωσης και να καλεί την Τουρκία να επιλέξει αν θέλει να διακινδυνεύσει την εταιρική της σχέση με το ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε μετά την ομιλία του κ. Τσαβούσογλου και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός υπουργός έθεσε τα εξής θέματα:

* Αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία

* Αποφυγή μονομερών στρατιωτικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας στη Συρία

* Ταχεία επίλυση των υποθέσεων που αφορούν την άδικη κράτηση Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία

* Πιθανές ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Πηγή:https://www.news247.gr


LEAVE A REPLYThis site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.