Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ μιας ευρείας μεταρρύθμισης που θα μειώνει τους φόρους, αλλά και τη φοροδιαφυγή στη χώρα, με τα σχόλιά του πιθανόν να περιπλέκουν τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το αυξανόμενο χρέος της Ρώμης.

Ο Κόντε δήλωσε ότι συμφωνεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκα, τον Ματέο Σαλβίνι, που ζητά σημαντικές μειώσεις φόρων.

«Οι ιδέες του Σαλβίνι (για τις μειώσεις φόρων) είναι οι ίδιες με τις δικές μου, αλλά εγώ είμαι ίσως πιο φιλόδοξος», δήλωσε ο Κόντε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να βασιστεί στην αρχή ότι οι φόροι θα πρέπει να είναι χαμηλότεροι, αλλά ότι όλοι θα πρέπει να τους πληρώνουν.

Οι Βρυξέλλες θέλουν η Ιταλία να μειώσει το χρέος της φέτος και τον επόμενο χρόνο και αντιτίθενται σε εκτεταμένες μειώσεις φόρων, εάν αυτές δεν αντισταθμιστούν με νέα έσοδα ή μειώσεις των δαπανών – εναλλακτικές που μέχρι στιγμής έχει απορρίψει η Ρώμη.

Από την πλευρά του ο Σαλβίνι, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα, κλιμάκωσε την αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό, απειλώντας να παραιτηθεί και να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση, εάν δεν καταφέρει να προωθήσει μειώσεις φόρων τουλάχιστον 10 δισεκ. ευρώ.

«Δεν υπάρχουν σοβαρές μειώσεις φόρων που θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες των 10 δισεκ. ευρώ», δήλωσε ο Σαλβίνι στην Corriere della Sera. «Η Ιταλία χρειάζεται μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση. Είναι καθήκον μου να το δω αυτό να υλοποιείται…εάν δεν με αφήσουν να το κάνω, θα πω ‘αντίο’ και θα φύγω».


LEAVE A REPLYThis site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.