Σε εκδήλωση του κόμματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία, ο σύμβουλός του Γιάνη Βαρουφάκη, Κορεάτης Γκλεν Κιμ, αναφέρθηκε σε σχέδιο του αλλοπρόσαλου και αλλοπαρμένου πρώην υπουργού του για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος στη χώρα μας το 2015.
Δεν αποκλείουμε να υπήρχε τέτοιο σχέδιο, αλλά αυτό θα ίσχυε μονο στα χαρτιά, αφού ο Γιάνης Μπαρουφάκης ο φιγουρατζής, έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι,υπήρξε στην πραγματικότητα φανατικός λάτρης του ευρώ και πιστός ακόλουθος της Νέας τάξης. Παρ’ όλα αυτά, μια και υπάρξει θέμα, αφού ο Γιάνης καταφέρνει πάντα να προκαλεί θέμα γύρω απο τον εαυτό του, παραθέτουμε για την ιστορία το σχετικό ρεπορτάζ όπως αναγράφεται από την ευρωλάγνα Καθημερινή.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, ο Κιμ, που παραμένει σύμβουλος του τωρινού υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, σημείωσε σε χθεσινή εκδήλωση πως η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινούσε από τους δημοσίους υπαλλήλους εκδίδοντας κουπόνια για το 10% των μισθών τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στα πρότυπα κουπονιών σίτισης.
Το σύστημα, αν πετύχαινε, θα επεκτεινόταν και για άλλες πληρωμές και σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με τον Κιμ, το σχέδιο είχε συζητηθεί με τραπεζίτες και θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν υπήρχε χρόνος.
Όπως επισημαίνει η “Καθημερινή”, παρότι το παράλληλο νόμισμα που ετοίμαζε ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν αποτελεί καινούρια πληροφορία, αυτό που βγαίνει σήμερα στη δημοσιότητα είναι ότι αυτό το σχέδιο παρολίγον να εφαρμοστεί, ενώ αποκαλύπτονται και οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες για την ακριβή εφαρμογή του.
Ο Κιμ τόνισε ότι ζητήθηκε από τον ίδιο και την ομάδα του να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοζόταν ένα τέτοιο “δημοσιονομικό νόμισμα” στην Ελλάδα.
Τα βασικά στοιχεία του συστήματος που σχεδιαζόταν, ήταν ότι αρχικά θα ήταν μόνο για τους 500.000 δημοσίους υπαλλήλους που η πρόσβαση της κυβέρνησής στο μισθολόγιό τους ήταν εύκολη και θα αφορούσε το 10% του μισθού τους.
Το 10% αποφασίστηκε όπως δήλωσε ο Κιμ, “για να μην πλημμυρίσουμε το σύστημα με αυτά τα κουπόνια”. Με αυτό το 10% έπρεπε οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώσουν την εφορία και έτσι τα έσοδα θα αυξανόταν τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία είχαν αδειάσει, τονίζει η “Καθημερινή”.
Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ: