Παρουσιάστηκαν τα ευρήματα από την έρευνα στη Γουχάν

Παρουσιάστηκαν τα ευρήματα από την έρευνα στη Γουχάν


Οι έρευνες της αποστολής του ΠΟΥ στη Γουχάν αποκάλυψαν νέες πληροφορίες, αλλά δεν άλλαξαν δραματικά την εικόνα της πανδημίας. Αυτή ήταν η ουσία της ενημέρωσης από τα μέλη της ομάδας των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναζητούν εδώ και έναν μήνα στοιχεία για την προέλευση της Covid-19 στην Κινεζική πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός στα τέλη του 2019.

Ο κορωνοϊός μπορεί να κυκλοφορούσε αλλού πριν από την ανακάλυψη του στη Γουχάν

«Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να διαπιστωθεί αν ο Sars-Cov-2 είχε διαδοθεί στην Ουχάν πριν από τον Δεκέμβριο 2019», δήλωσε ο Λιανγκ Γουανιάν, επικεφαλής της κινεζικής ομάδας των επιστημόνων, κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Η αγορά Huanan στη Γουχάν ήταν μια από τις τοποθεσίες όπου ξέσπασε η Covid-19, αλλά η μετάδοση συνέβαινε επίσης και αλλού ταυτόχρονα. Δεν είναι ακόμη δυνατό με τα τρέχοντα στοιχεία να προσδιοριστεί πώς εισήχθη το Sars-Cov-2 στην αγορά, πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Λιανγκ είπε ότι η δειγματοληψία των νυχτερίδων σπηλαίων στο Γουχάν και άλλων ζώων έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να προσδιορίσει την παρουσία του ιού που προκαλεί την Covid-19. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό του ρόλου που διαδραματίζουν τα προϊόντα ψυχρής αλυσίδας στη μετάδοση Covid, πρόσθεσε.

Η ζωϊκή προέλευση της Covid-19 δεν έχει ακόμη εντοπιστεί

Ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ, ειδικός του ΠΟΥ για τη διατροφική ασφάλεια και τις ζωονόσους και πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας, ανέφερε ότι η ομάδα δεν βρήκε στοιχεία για εξάρσεις κρουσμάτων που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την Covid-19 πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 στη Γουχάν ή αλλού.

Πάντως η ομάδα βρήκε στοιχεία ευρύτερης κυκλοφορίας έξω από το σύμπλεγμα της αγοράς της Χουάν τον Δεκέμβριο του 2019.

Η έρευνα του ΠΟΥ στη Γουχάν αποκάλυψε νέες πληροφορίες, αλλά δεν άλλαξε δραματικά την εικόνα της επιδημίας Covid-19, παραδέχτηκε ο Εμπαρέκ.

Ο Εμπαρέκ λέει ότι όλες οι έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης του Covid-19 συνεχίζουν να δείχνουν προς μια φυσική δεξαμενή από νυχτερίδες, η οποία μάλλον όμως δεν βρίσκεται στη Γουχάν και δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί ακόμα.

Η αναζήτηση για τον τρόπο εισαγωγής του ιού εξακολουθεί να είναι εν εξελίξει, κατέληξε ο Εμπαρέκ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, το πιο πιθανό μονοπάτι για την Covid-19 ήταν το πέρασμα σε ανθρώπους από ένα ενδιάμεσο είδος.

Η πορεία του ιού από το ζώο στην αγορά του Χουάν θα μπορούσε να ήταν πολύ περίπλοκη και θα μπορούσε να είχε διασχίσει τα σύνορα, ανέφερε.

Η υπόθεση ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω του εμπορίου κατεψυγμένων προϊόντων ψυχρής αλυσίδας είναι επίσης δυνατή, πρόσθεσε.

«Εξαιρετικά απίθανη» η υπόθεση διαρροής του ιού από εργαστήριο

Η υπόθεση διαρροής του ιού από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη και δεν θα απαιτήσει περαιτέρω μελέτη ως μέρος της εργασίας τους στη μελέτη της προέλευσης του ιού, ξεκαθάρισε ο Εμπαρέκ.

Αυτό που ο ίδιος προτείνει στην κατεύθυνση της συνέχισης των ερευνών, είναι η ανάλυση νέων υλικών, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων από τράπεζες αίματος που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό παλαιότερων περιπτώσεων στην Κίνα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΜΠΕ

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *