Περισσότερη ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου των γυναικών

Περισσότερη ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου των γυναικών


Tην ανάγκη για περισσότερη ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου των γυναικών τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας στο δίκτυο «Γυναίκες στην Ογκολογία» (w4o), το οποίο είναι δίκτυο γυναικών στην Ελλάδα που ασχολούνται με την Ογκολογία .

«Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου των γυναικών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η σταθερή πρόοδος στις θεραπείες του καρκίνου τα τελευταία χρόνια και ο αυξανόμενος αριθμός των ατόμων που ζουν με και πέρα από τον καρκίνο δικαίως μας δίνουν αφορμή να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον» ανέφερε η κ. Κυριακίδου προσθέτοντας ωστόσο ότι εξαιτίας του κορωνοϊού πολλοί είναι εκείνοι που έχουν χάσει «ζωτικής σημασίας προγράμματα θεραπείας και προσυμπτωματικού ελέγχου».

Επίσης, σημείωσε ότι, ο καρκίνος του μαστού ευθύνεται για σχεδόν ένα στα επτά από όλα τα νέα περιστατικά καρκίνου στην ΕΕ, καθιστώντας τον, τον πιο συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο, ενώ αναφορικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι εκτιμήσεις για το 2022 προβλέπουν περισσότερα από 30.000 ρούσματα, με σχεδόν 13.500 γυναίκες να πεθαίνουν από τη νόσο – δηλαδή ένας στους σαράντα θανάτους από καρκίνο στις γυναίκες.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι έχει δράσεις πολιτικής, ερευνητικές προσπάθειες και χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σε κάθε στάδιο.

« Ξεκινήσαμε τις εργασίες για την ενημέρωση της Σύστασης του Συμβουλίου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου και η πρότασή μας προγραμματίζεται για το επόμενο έτος. Ξεκινήσαμε επιχορηγήσεις για τα κράτη μέλη για ένα Δίκτυο της ΕΕ που συνδέει τα Εθνικά Ολοκληρωμένα Κέντρα Καρκίνου για την προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας για τη θεραπεία ασθενών» επισήμανε.

Προσέθεσε ότι το νέο πρόγραμμα «διεπιστημονικής κατάρτισης για τον καρκίνο θα βοηθήσει να φέρει τους διάφορους τομείς της κοινότητας του καρκίνου πιο κοντά και θα δημιουργήσει ένα ισχυρότερο διεπιστημονικό εργατικό δυναμικό για τον καρκίνο».

«Για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής εκείνων των οποίων η ζωή έχει επηρεαστεί από τον καρκίνο, θα αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια στην επιστροφή στην εργασία και τις διακρίσεις στην πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες» υπογράμμισε.

Τέλος, η κ. Κυριακίδου αναφερόμενη στο δίκτυο «Γυναίκες στην Ογκολογία» σημείωσε ότι μέσα από το έργο του ενημερώνει και στηρίζει ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, τις οικογένειες και τους εκείνους που τους φροντίζουν, σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ





Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *