Πόλεμος για τις τιμές του πετρελαίου;

Πόλεμος για τις τιμές του πετρελαίου;


«Ένας νέος και ανεξερεύνητος τύπος πολέμου  για τις τιμές του μαύρου χρυσού, ετοιμάζεται στην αγορά πετρελαίου», εκτιμά η Λουίζ Ντίκσον, ανώτερη αναλύτρια στη Rystad Energy.

Το αν θα ξεκινήσει πραγματικά ένας πόλεμος τιμών θα εξαρτηθεί επίσης από τη θέση του OPEC.

Στην επόμενη συνεδρίαση του καρτέλ, την προσεχή Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι διαφαίνονται τάσεις ακόμη και για μείωση της προσφοράς αργού πετρελαίου, σε απάντηση στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μεγάλων καταναλωτικών χωρών να προχωρήσουν σε απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου. «Η τολμηρή κίνηση των εισαγωγέων πετρελαίου άνοιξε την πόρτα στον OPEC + να προσαρμόσει την πολιτική προμήθειας προς τα κάτω, στην επόμενη συνάντηση τον Δεκέμβριο», εκτιμά η Ντίκσον.

Η πρωτοβουλία Μπάιντεν θεωρήθηκε πάνω από όλα ως «πολιτική πρόκληση»  για τον OPEC  και οι επενδυτές περιμένουν να δουν πώς θα ανταποκριθούν οι μεγάλοι παραγωγοί στην πρωτοβουλία αυτή, που σχεδιάστηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν για να βοηθήσει την αγορά.

Η ANZ εκτιμά ότι η απελευθέρωση 70 εκατομμυρίων βαρελιών αποθεμάτων πετρελαίου, θα μπορούσε να ωθήσει την αγορά σε πλεόνασμα. Η τράπεζα αναμένει από τον OPEC + να αναστείλει το προγραμματισμένο σχέδιο αύξησης των προμηθειών τον Ιανουάριο.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχώρησαν κάπως σήμερα το πρωί με το Brent της Βόρειας Θάλασσας να είναι στα  81,90 δολάρια, μειωμένο κατά 0,43% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο . Το αμερικανικό αργό υποχώρησε επίσης κατά 0,44% στα 78,00 δολάρια.

«Μέχρι στιγμής σχεδιάζεται να αυξάνεται η παραγωγή πετρελαίου κάθε μήνα κατά 400 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα», λέει ο αναλυτής Κάρστεν Φριτς της Commerzbank. «Ωστόσο, στην απόφασή του OPEC + στα μέσα Ιουλίου ήταν ότι θα   προβεί σε απολογισμό τον Δεκέμβριο ενόψει του επόμενου έτους», προσθέτει.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί πάνω από 50% από  την αρχή του χρόνου ,φτάνοντας σε υψηλά πολλών ετών, καθώς η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Η δυναμική αυτή έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές να προβλέψουν μια επιστροφή στα 100 δολάρια το βαρέλι , αν και δεν συμμερίζονται όλοι αυτή την άποψη.

Η Citigroup, από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι το καρτέλ είναι πιο πιθανό να τηρήσει την αναμενόμενη αύξηση των 400.000 βαρελιών την ημέρα για τον Ιανουάριο, καθώς η μείωση της προσφοράς θα υπονόμευε τη βούληση του καρτέλ  να σταθεροποιήσει τις αγορές πετρελαίου.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *