Πώς να σώσετε το κινητό σας αν πέσει στο νερό;

Πώς να σώσετε το κινητό σας αν πέσει στο νερό;

Το smartphone σας είναι μούσκεμα! Μην πανικοβληθείτε αν έχετε ρίξει το smartphone (θήκες κινητών) σας στο νεροχύτη, στην τουαλέτα ή σε οποιοδήποτε άλλο νερό, ίσως μπορέσετε να το σώσετε. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ενεργήσετε γρήγορα.

Αποσυνδέστε το αν είναι συνδεδεμένο, αφαιρέστε το από το νερό και απενεργοποιήστε το όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε με πετσέτες και ηλεκτρική σκούπα. Στη συνέχεια, βάλτε το σε ένα μπολ με ρύζι στιγμής ή άλλο απορροφητικό υλικό για 48-72 ώρες πριν το ανάψετε. Με λίγη τύχη και γρήγορη δράση, το κινητό σας μπορεί να επιβιώσει .

Στέγνωμα του τηλεφώνου σας

Σκουπίστε το νερό με ένα πανί ή πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι.

Εάν έχετε ένα πανί από μικροΐνες, αυτό θα λειτουργήσει καλύτερα. Χρησιμοποιήστε το πανί για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία από το τηλέφωνο σας, προσέχοντας ιδιαίτερα να μην σπρώξετε νερό στη θύρα φόρτισης, στην υποδοχή ακουστικών ή στις υποδοχές κάρτας.

Μην χρησιμοποιείτε πιστολάκι και μην δοκιμάσετε να τοποθετήσετε το τηλέφωνο σε φούρνο, φούρνο μικροκυμάτων, στεγνωτήριο ρούχων ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή—η ζέστη θα καταστρέψει το τηλέφωνό σας!

Αποφύγετε να κουνάτε ή να μετακινείτε υπερβολικά το τηλέφωνο, ώστε να αποφύγετε τη μετακίνηση νερού μέσα από αυτό.

Απορροφήστε το νερό με ηλεκτρική σκούπα

Εάν έχετε μια υγρή/στεγνή ηλεκτρική σκούπα, αυτό είναι υπέροχο! Εάν όχι, μια τυπική ηλεκτρική σκούπα με προσάρτηση εύκαμπτου σωλήνα πιθανότατα θα είναι καλή, αρκεί να μην ρουφήξετε πολύ νερό. Τοποθετήστε το εξάρτημα σωλήνα στην ηλεκτρική σας σκούπα, ρυθμίστε την αναρρόφηση στην υψηλότερη ρύθμιση και, στη συνέχεια, σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα κοντά σε όλα τα ανοίγματα του τηλεφώνου σας.

Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να ρουφήξετε το νερό με το στόμα σας. Αυτό είναι πολύ απαλό και σας επιτρέπει να είστε αρκετά κοντά στο τηλέφωνό σας για να ακούσετε πού βρίσκεται το νερό. Απλώς μην εισπνέετε σούβλα πίσω στο τηλέφωνο, καθώς αυτό θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά.

Ακούστε για παγιδευμένο νερό ενώ το κάνετε αυτό για να εστιάσετε σε περιοχές με νερό. Συνεχίστε να αφαιρείτε το νερό από εκεί μέχρι να φύγει ο «ήχος παγιδευμένου νερού» (θα ακούγεται μόνο ροή αέρα τότε).

Χρησιμοποιήστε πεπιεσμένο αέρα για να φυσήξετε νερό από το τηλέφωνό σας

Εάν διαθέτετε μηχανικό συμπιεστή αέρα, θα μπορούσατε να τον ρυθμίσετε σε χαμηλή ρύθμιση psi και να τη χρησιμοποιήσετε για να φυσήξετε το υπόλοιπο υγρό. Αν όχι, ένα κουτί πεπιεσμένου αέρα θα κάνει εξίσου καλή δουλειά. Φυσήξτε τον αέρα στην επιφάνεια του τηλεφώνου σας και στις θύρες του σε σύντομες ριπές.

Η χρήση υψηλότερου psi μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα εσωτερικά εξαρτήματα του τηλεφώνου σας.

Γρήγορη δράση για την ελαχιστοποίηση της ζημιάς από το νερό

Απενεργοποιήστε αμέσως το τηλέφωνό σας, ακόμα κι αν φαίνεται να λειτουργεί. Αν το αφήσετε αναμμένο μπορεί να προκληθεί βραχυκύκλωμα. Αν είναι μέσα στο νερό, ας υποθέσουμε ότι είναι πνιγμένο είτε εξακολουθεί να λειτουργεί είτε όχι. Εάν το τηλέφωνο είναι συνδεδεμένο ενώ είναι βυθισμένο, αποσυνδέστε το καλώδιο από την πρίζα! Εάν δεν το βγάλετε πρώτα από την πρίζα, μπορεί να πάθετε σοκ όταν το αφαιρείτε.

Εάν το τηλέφωνό σας είναι μοντέρνο ή/και κορυφαίο μοντέλο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ανθεκτικό στο νερό.

Τα αδιάβροχα τηλέφωνα έχουν αξιολογήσεις που ξεκινούν με “IP6”, ακολουθούμενο από τον αριθμό 7 ή 8 (π.χ. IP67, IP68). Η βαθμολογία IP του τηλεφώνου αντιπροσωπεύει πόσο νερό μπορεί να αντέξει.

Τα τηλέφωνα με βαθμολογία IP67 μπορούν γενικά να βυθιστούν σε νερό έως και ένα μέτρο για 30 λεπτά χωρίς να εισχωρήσει νερό στο εσωτερικό του. Ορισμένα τηλέφωνα με βαθμολογία IP67 είναι τα Google Pixel 2, iPhone X, iPhone 8, iPhone SE (2020), iPhone 8, iPhone 7, iPhone X και iPhone XR.

Τα τηλέφωνα με βαθμολογία IP68 μπορούν να βυθιστούν σε έως και 1,5 μέτρο νερού για έως και 30 λεπτά.

Ορισμένα τηλέφωνα με βαθμολογία IP68 είναι τα iPhone XS, iPhone XS Max, μοντέλα iPhone 12, μοντέλα iPhone 11, Google Pixel 3 και μεταγενέστερα, Samsung Galaxy S7 και μεταγενέστερα, Galaxy Note8 και μεταγενέστερα, Sony Xperia 1 II και LG Velvet.

Μην ενεργοποιείτε το τηλέφωνό σας και μην ανοίγετε εφαρμογές για να δείτε αν λειτουργεί

Αφαιρέστε την προστατευτική θήκη του τηλεφώνου σας και οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ

Συγκεντρώστε γρήγορα μερικά πανιά που δεν αφήνουν χνούδι ή χαρτοπετσέτες και, στη συνέχεια, τοποθετήστε το τηλέφωνό σας από πάνω τους ενώ αφαιρείτε οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο. Οτιδήποτε παραμένει συνδεδεμένο με το βρεγμένο τηλέφωνό σας μπορεί να παγιδεύσει περαιτέρω νερό μέσα ή και να καταστραφεί.

Αφαιρέστε την κάρτα SIM και την μπαταρία αν είναι δυνατόν

Εάν το τηλέφωνό σας διαθέτει αφαιρούμενη μπαταρία, αφαιρέστε το κάλυμμα της μπαταρίας και αφαιρέστε την μπαταρία. Εάν η κάρτα SIM ή/και SD βρίσκεται κάτω από το κάλυμμα της μπαταρίας, αφαιρέστε την επίσης. Εάν το τηλέφωνό σας διαθέτει θήκη SIM, τραβήξτε την και αφαιρέστε την κάρτα SIM.

Ταμπονάρετε την κάρτα SIM, την κάρτα μνήμης και τη SIM με μια στεγνή χαρτοπετσέτα ή πανί και στη συνέχεια τα κάτω για να στεγνώσει. Αυτά τα μέρη τείνουν να μην παθαίνουν ζημιά από το νερό και μπορούν να διατηρηθούν για ανάκτηση.

Ορισμένα τηλέφωνα διαθέτουν ενδείξεις ζημιάς από το νερό που μπορούν να σας πουν εάν το νερό μπήκε μέσα. Εάν έχετε τηλέφωνο με αφαιρούμενο κάλυμμα μπαταρίας, συνήθως θα βρείτε μια ένδειξη ζημιάς από το νερό πίσω από την μπαταρία ή στην ίδια την μπαταρία.

Εάν το τηλέφωνό σας διαθέτει αφαιρούμενη θήκη SIM, ενδέχεται να βρείτε μια ένδειξη στο δίσκο. Αναζητήστε μια μικρή λευκή, ροζ ή κόκκινη κουκκίδα ή τετράγωνο. Εάν η κουκκίδα είναι ροζ ή κόκκινη, αυτό σημαίνει ότι η ένδειξη ζημιάς από το νερό αντιλαμβάνεται ότι το νερό έχει εισχωρήσει στο τηλέφωνο.

Δείτε περισσότερα για θήκες κινητών:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *