Πόσο θα «φάει» από την παγκόσμια ανάπτυξη

Πόσο θα «φάει» από την παγκόσμια ανάπτυξη



Εντοπίστηκε πριν από τρεις εβδομάδες στις χώρες της Νότιας Αφρικής. Πολύ γρήγορα και παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, που ούτως ή άλλως κατά τους ειδικούς απλά επιβραδύνουν το αναπόφευκτο, η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού εντοπίστηκε σε δεκάδες χώρες. Πλέον έχει επικρατήσει στη Δανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις να τη βλέπουν κυρίαρχη παντού σε λίγο καιρό, δεδομένης μάλιστα της υψηλής της μεταδοτικότητας. 

Η Όμικρον και η ανασφάλεια που συνεπάγεται η διασπορά της καταφέρνει ένα νέο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία τη στιγμή που η πανδημία εισέρχεται στον τρίτο της χρόνο, ανανεώνοντας τη λειτουργία του ιού ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη και κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού.

Έτσι η νέα παραλλαγή απειλεί εκ νέου την ανάκαμψη, με την Ευρώπη να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο. «Καθώς το 2021 πλησιάζει στο τέλος της, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη κινδυνεύει να εκτιναχθεί από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού», σημείωσε επικεφαλής οικονομολόγος Τομ Όρλικ του Bloomberg Economics. «Ιδιαίτερα η Ευρώπη φαίνεται ευάλωτη: Η ανάκαμψη στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία υφίσταται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από την αύξηση των κρουσμάτων», εξηγεί. 

Αναγνωρίζοντας τη δύναμη και τη δυναμική της πανδημίας, οι οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωζώνη εξακολουθούν να έχουν οικονομίες μικρότερες από ό,τι θα συνέβαινε χωρίς τον ιό. Ωστόσο, η Κίνα έχει ήδη ανακτήσει την προ-Covid τάση της.

Πόσο θα στοιχίσει όμως ο νέος κύκλος μεταλλάξεων του ιού; 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται μόλις 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για ρυθμό μειωμένο κατά το ήμισυ του ρυθμού που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο και κάτω από το περίπου 1% που σημειώθηκε πριν από την κρίση.

Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ρυθμό ανάπτυξης 0,8% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με του προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή 0,3 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί τον Νοέμβριο. Οι ΗΠΑ ενισχύθηκαν ελαφρά και καταγράφουν ρυθμό ανάπτυξης 1,2%.

Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, όπου οι αναγνώσεις υπολογίζονται με βάση τα ετήσια στοιχεία, η Κίνα έχει αποδυναμωθεί καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 4,5% αυτό το τρίμηνο, ενώ η Βραζιλία έχει υποχωρήσει στο 0,2%. Η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρική επίσης διολίσθησαν (2,6%, 1,2% και 2,4%, αντίστοιχα). 

Σε μηνιαία βάση, η Ευρωζώνη και η Ιαπωνία είναι πιο αδύναμες οικονομίες τον Δεκέμβριο από ό,τι τον Νοέμβριο, ενώ οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύθηκαν. 

Παράλληλα, και παρά την υποχώρηση της ανάκαμψης, ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός συνεχίζει να επισκιάζει (και) την παγκόσμια οικονομία, με αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες να γίνονται πιο επιθετικές μπροστά στις πιέσεις των τιμών.  Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε την περασμένη εβδομάδα το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, ενώ η Fed αποφάσισε ότι μέσα στο 2022 θα αυξήσει τρεις φορές τα επιτόκια.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αφρική θα είναι μεταξύ των κεντρικών τραπεζών που θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού το πρώτο τρίμηνο του 2022.

 naftemporiki.gr





Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *