Πρόβλεψη ανάπτυξης 5,3% για τη βρετανική οικονομία

Πρόβλεψη ανάπτυξης 5,3% για τη βρετανική οικονομία


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βελτίωσε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει εκείνη της ζώνης του ευρώ φέτος μετά την υποχώρηση το 2020, αλλά είναι απίθανο να ανακτήσει το της πανδημίας μέγεθός της, τουλάχιστον μέχρι κάποιο χρονικό διάστημα το 2022.

Το ΔΝΤ είπε ότι η οικονομία της Βρετανίας θα αναπτυχθεί κατά 5,3% το 2021, από προηγούμενη πρόβλεψη 4,5% που έκανε τον Ιανουάριο.

Η Βρετανία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων COVID-19 στην Ευρώπη και η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά περίπου 10% πέρυσι, η χειρότερη απόδοση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της περιοχής εκτός από την Ισπανία.

Εντούτοις, έχει προχωρήσει γρήγορα με το πρόγραμμα εμβολιασμού. Σχεδόν το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη κάνει μια πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 σε σύγκριση με λιγότερο από 15% στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη προέβλεπαν ανάπτυξη 4,4% για τη ζώνη του ευρώ το 2021 και 3,6% για τη Γερμανία, ενώ η Γαλλία αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη 5,8%.

Ωστόσο, οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν λαμβάνουν υπόψη τα νέα μέτρα lockdown που ανακοίνωσε η Γαλλία και άλλες χώρες στην ηπειρωτική Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Βρετανία βρίσκεται στη διαδικασία χαλάρωσης του τρίτου απαγορευτικού που ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

Τόσο η Βρετανία όσο και η ευρωζώνη θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από το οικονομικό πλήγμα από την COVID από ό, τι οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Ιαπωνία, οι οποίες και οι δύο βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιστρέψουν στα επίπεδα παραγωγής πριν από την κρίση φέτος, δήλωσε το ΔΝΤ.

Η αναβάθμιση 0,8 εκατοστιαίων μονάδων για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ισχυρότερη από τις αυξήσεις 0,1 και 0,3 εκατοστιαίες μονάδες για τη Γερμανία και τη Γαλλία αντίστοιχα, αλλά λιγότερη από 1,2 εκατοστιαίες μονάδες βελτίωση για την Ιταλία.

Για το 2022, το ΔΝΤ αύξησε ελαφρώς τις προβλέψεις του για τη βρετανική οικονομική ανάπτυξη στο 5,1%, που θα ήταν η ισχυρότερη μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Ταμείο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *