Σε ένα μήνα το επόμενο «ραντεβού» των ελληνικών ομολόγων με τους οίκους αξιολόγησης

Σε ένα μήνα το επόμενο «ραντεβού» των ελληνικών ομολόγων με τους οίκους αξιολόγησης


Για τις 22 Οκτωβρίου τοποθετείται το επόμενο «ραντεβού» των ελληνικών ομολόγων με τους οίκους αξιολόγησης, μετά την αναβάθμιση τους, την Παρασκευή, από την καναδική εταιρεία DBRS.

O διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poors, o οποίος έχει κατατάξει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία ΒΒ, δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική, θα προχωρήσει στην επαναξιολόγηση της κατάστασης την παραπάνω ημερομηνία. 

Ο συγκεκριμένος οίκος είχε διατηρήσει αμετάβλητη την βαθμολογία του τον περασμένο Απρίλιο, αναβαθμίζοντας ωστόσο ως «θετικές» τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο έτερος οίκος αξιολόγησης, η Moody’s, έχει διατηρήσει σταθερές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την οποία την κατατάσσει τρείς βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, στην κατηγορία Ba3. Η Moody’s θα επανεξετάσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στις 19 Μαρτίου.

Με βάση τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική κατηγορία (investment grade) τοποθετείται χρονικά για τις αρχές του 2023. Ωστόσο, με δεδομένη την βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει να αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα ανεξαρτήτως της πιστοληπτικής τους ταυτότητας, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, δεν έχει κάποιο πρακτικό αντίκτυπο στην αγορά. Άλλωστε και η αναβάθμιση της Παρασκευής είχε περιορισμένο μόνον θετικό αντίκτυπο σήμερα στην δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου παρέμεινε σε «θετικό έδαφος» και κυμάνθηκε στο 0,015% από 0,026% την Παρασκευή, του 15ετούς κυμάνθηκε στο 0,881% από το 0,89%, ενώ η απόδοση του 10ετούς διατηρήθηκε στο επίπεδο του 0,77%. 

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 112 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,79% από 0,81, έναντι -0,31% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,10% από 1,08%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ, καθώς η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαινόταν, νωρίς το απόγευμα, στα 1,1734 δολάρια από το επίπεδο των 1,173 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1711 δολάρια.

 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *