Σε υψηλότερο επίπεδο από το 2006 οι πωλήσεις ακινήτων για το 2021

Σε υψηλότερο επίπεδο από το 2006 οι πωλήσεις ακινήτων για το 2021Οι πωλήσεις παλιών κατοικιών ήταν το 2021 στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, και απέναντι σε μια ζήτηση που παραμένει πολύ μεγάλη, ο αριθμός των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων έφθασε ακόμη και σε ιστορικό χαμηλό τον Δεκέμβριο.

Οι πωλήσεις παλιών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 8,5% το 2021 σε σχέση με το 2020  με 6,12 εκατομμύρια πωλήσεις ακινήτων, σε υψηλότερο επίπεδο από το 2006, λίγο πριν σκάσει η φούσκα των ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την εθνική Ομοσπονδία Αμερικανών Μεσιτών Ακινήτων (NAR).

Η  ανεπαρκής προσφορά κατοικιών ωστόσο, οδήγησε στην πτώση των πωλήσεων κατά 4,6% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο. 

 Στα τέλη Δεκεμβρίου, το απόθεμα των απούλητων παλιών κατοικιών μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 910.000.

“Τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις υποχώρησαν, αλλά η πτώση ήταν περισσότερο μια ένδειξη περιορισμένης προσφοράς παρά ένας δείκτης μικρότερης ζήτησης”, δήλωσε ο Λόρενς Γιούν, επικεφαλής οικονομολόγος της NAR.

Ο Γιούν βλέπει αυτή την επιβράδυνση των πωλήσεων να παρατείνεται τους προσεχείς μήνες λόγω της αύξησης των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.

“Περιμένω επίσης ότι οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν πιο συγκρατημένα, από 3% έως 5% το 2022, και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο το 2023 με δεδομένο ότι  επιπλέον προσφορά (νέων) ακινήτων θα φθάσει στην αγορά, διευκρίνισε ο οικονομολόγος.

Η μέση τιμή μιας παλιάς κατοικίας ήταν 358.000 δολάρια, δηλαδή 15,8% περισσότερο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο τομέας των ακινήτων σημείωσε έκρηξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Η γενικευμένη τηλεργασία και τα χαμηλά επιτόκια σε συνδυασμό με την αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών οδήγησαν σε μία τάση για μεγαλύτερα σπίτια και διαμερίσματα, πιο μακριά από τα κέντρα των πόλεων, προκαλώντας αύξηση των τιμών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *