Στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης η εύθραυστη σχέση με την Τουρκία

Στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης η εύθραυστη σχέση με την Τουρκία


Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης θα βρεθει το θέμα της Τουρκίας,η προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το θέμα των ανθρώπνων Δικαιωμάτων μετά την πρόσφατη αποχώρησή της από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα έπειτα από μια χρονιά εντάσεων, αλλά θα προτιμήσουν μια διαδικασία «προοδευτική», βασισμένη «σε όρους και προϋποθέσεις» και «αντιστρέψιμη», όπως ανήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή-πρόσκληση στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Σημειώνεται πως οι Ευρωπαίοι, όπως και οι Αμερικανοί δεν θέλουν να κατεδαφίσουν τις γέφυρες με την Άγκυρα. «Η Τουρκία είναι παλιός σύμμαχος που εκτιμάμε, και έχουμε συμφέρον να την κρατήσουμε στο NATO», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες δυσκολεύονται να εμπιστευθούν τον τούρκο πρόεδρο, διότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του, και βλέπουν οπορτουνισμό στη διακηρυγμένη βούλησή του να υπάρξει απποκλιμάκωση των εντάσεων, εξηγούν διπλωματικές πηγές.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *