«Συναγερμός» για τη διασπορά των μεταλλάξεων στην Αφρική

«Συναγερμός» για τη διασπορά των μεταλλάξεων στην Αφρική


«Εκείνο που με κρατά άγρυπνη τη νύχτα είναι ότι είναι πολύ πιθανό να κυκλοφορήσει πολύ γρήγορα σε όλες τις αφρικανικές χώρες η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής». Με αυτή την δραματική προειδοποίηση προσπάθησε να αποτυπώσει χθες η Πρόεδρος του Π.Ο.Υ. Αφρικής Δρ. Μοέτι την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αφρική εξαιτίας της ταχείας εξάπλωσης της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Οι ανησυχίες πηγάζουν από το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται πάνω από 175.000 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 6200 θάνατοι εξαιτίας της COVID19 στην Αφρική, με τις λοιμώξεις ειδικά από τις 29 Δεκεμβρίου 2020 έως και 25 Ιανουαρίου 2021 σε σύγκριση με τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες να έχουν αυξηθεί κατά 50%. Παράλληλα διπλασιάστηκαν το ίδιο διάστημα και οι θάνατοι ξεπερνώντας τους 15.000, θάνατοι που εντοπίζονται σε 10 κυρίως χώρες της Νότιας και Βόρειας Αφρικής.

Η μετάλλαξη 501Y.V2, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, έχει καταστεί κυρίαρχη στην περιοχή και έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική και στις γειτνιάζουσες χώρες. Επισήμως η επικίνδυνη μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στη Μποτσουάνα, τη Γκάνα, την Κένυα, την περιοχή Μαγιότ της Γαλλίας στον Ινδικό Ωκεανό, τη Ζάμπια και σε 24 χώρες εκτός Αφρικής, ωστόσο λόγω των ελλείψεων στις εργαστηριακές υποδομές εικάζεται ότι η μετάλλαξη έχει μεταδοθεί στις περισσότερες χώρες της ηπείρου. Παράλληλα συνεχίζεται και η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης η ύπαρξη της οποίας επιβεβαιώθηκε στη Γκάμπια και τη Νιγηρία.

Απέναντι σε αυτήν κατάσταση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε στην συγκρότηση ενός εργαστηριακού δικτύου γονιδιωματικής αλληλουχίας COVID-19 με εργαστήρια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Γκάμπια, τη Γκάνα, την Κένυα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα, στο οποίο καλούνται και οι 56 χώρες της Αφρικής να αποστέλλουν τουλάχιστον 20 δείγματα κάθε μήνα για να βοηθήσουν στην χαρτογράφηση της ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης.

«Η Αφρική βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να εμείνουμε στην χρήση των όπλων μας και να διπλασιάσουμε την προσπάθεια μας με τις υφιστάμενες πρακτικές που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν καλά υπογράμμισε η Δρ. Μοέτι σημειώνοντας πως εξαρτώνται από αυτό αμέτρητες ζωές.

Πηγή: ΕΡΤ

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *