Συνεχίζoνται οι εμβολιασμοί με την AstraZeneca

Συνεχίζoνται οι εμβολιασμοί με την AstraZeneca


Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες  συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Β. Κικίλιας: Συνιστώ στους πολίτες ψυχραιμία και νηφαλιότητα

Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνιστώντας παράλληλα στους πολίτες ψυχραιμία και νηφαλιότητα. 

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ παρατηρήθηκε μόλις ένα περιστατικό που δεν σχετίζεται με το εμβόλιο, μετά από έλεγχο από τον ΕΟΦ. Συμπλήρωσε επίσης ότι παγκοσμίως, έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια της AstraZeneca και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά, ενώ στη χώρα μας, κανένα. «Θα πρέπει να προσμετρούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι στις εκτιμήσεις μας. Οι εκτιμήσεις δεν είναι για όλους, είναι για τις ρυθμιστικές αρχές», συμπλήρωσε. 

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ θα συζητήσουν για το μέλλον του εμβολίου της AstraZeneca, αφού ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών ανέστειλε τη χρήση του για να εξετάσει τις παρενέργειες, επιβραδύνοντας δυνητικά την ήδη αργή εκστρατεία εμβολιασμού της περιοχής.

Οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη σήμερα, εν όψει των τελευταίων ευρημάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, της ρυθμιστικής αρχής για τα φάρμακα, η οποία σχεδιάζει να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα την Πέμπτη. Διακυβεύεται το μέλλον της βασικής δομής του προγραμματισμού των εμβολιασμών στην Ευρώπη, όπου το εμβόλιο των Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca αναμένεται να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο όλων των δόσεων το δεύτερο τρίμηνο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Bloomberg

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *