Την έγκαιρη ανακοίνωση σχεδίου επανεκκίνησης ζητάει ο τουρισμός

Την έγκαιρη ανακοίνωση σχεδίου επανεκκίνησης ζητάει ο τουρισμός


Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr

Αδημονεί για την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του ελληνικού σχεδίου για το άνοιγμα του τουρισμού η ελληνική βιομηχανία φιλοξενίας. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη Βρετανία από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης της Γηραιάς Αλβιώνας την προηγούμενη εβδομάδα, με την έκρηξη των κρατήσεων για το καλοκαίρι, αξιολογούνται από παράγοντες του ελληνικού τουρισμού, που σχολιάζουν ότι εάν υπάρχει σχέδιο συγκεκριμένο τότε και ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει τις διακοπές του. Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ένα σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση και πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι αναμένεται να το ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εκτός απροόπτου, στις 9 Μαρτίου.

Επισημαίνεται ότι, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», συγκεκριμένο σχέδιο ανοίγματος του τουρισμού αναμένουν και οι εταιρείες κρουαζιέρας, όπως προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Τουρισμούς Χάρης Θεοχάρης με κορυφαίες εταιρείες του κλάδου.

Μεγάλο στοίχημα

Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, το «άνοιγμα του τουρισμού» είναι το μεγάλο οικονομικό στοίχημα της κυβέρνησης. Ο ίδιος προσδιόρισε τον στόχο των ταξιδιωτικών εισπράξεων στο 50% του 2019, δηλαδή περί τα 9 δισ. ευρώ, καθώς το 2019 τα έσοδα ήταν της τάξης του 18,3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για έναν στόχο η επίτευξη του οποίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως κατά μία έννοια εξαρτάται όχι από εμάς, αλλά από τους άλλους, καθώς πολλά συναρτώνται με την πορεία της πανδημίας και κυρίως του εμβολιασμού, στις μεγάλες χώρες-σημαντικούς πελάτες των ελληνικών καταλυμάτων (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ , Ρωσία κ.λπ.). Η χώρα μας βέβαια από την άλλη είναι υποχρεωμένη να έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαμορφώσει ένα ασφαλές περιβάλλον, κάτι που έπραξε με επιτυχία και πέρυσι, με τα ελληνικά ξενοδοχεία να έχουν ήδη διακριθεί στον τομέα αυτό όπως προκύπτει από τις αξιολογήσεις των πελατών τους.

Μέτρα προστασίας

Ενδεικτικά η σχετική έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής-Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) έδειξε ότι η συστηματική προσπάθεια εφαρμογής μέτρων ασφαλούς διαμονής από τους ξενοδόχους της Αθήνας είχε ως αποτέλεσμα τόσο οι Έλληνες όσο και οι αλλοδαποί να νιώθουν πολύ ασφαλείς στο ξενοδοχείο (βαθμολογώντας το με 8,9 και 9,2 αντίστοιχα). Για να γίνει κατανοητή η επιτυχία των ξενοδοχείων της Αθήνας η βαθμολογία των τουριστών για το πόσο ασφαλείς αισθάνονταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν η χειρότερη με βαθμό 6,9.

Εκτός από τα μέτρα προστασίας, το σχέδιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες, με πρότυπο το παράδειγμα των συμφωνιών με το Ισραήλ, όπως επίσης και την αξιοποίηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Οι προϋποθέσεις

Σε κάθε περίπτωση αυτό που τονίζουν παράγοντες της ελληνικής ξενοδοχίας όσο πιο γρήγορα ανακοινωθεί το σχέδιο τόσο το καλύτερο, καθώς μπορεί να έρθει πιο μπροστά το άνοιγμα εφόσον βέβαια το επιτρέψουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Για τους Έλληνες ξενοδόχους θεωρείται κρίσιμο να μη χαθεί ο Ιούνιος, όπως έγινε πέρυσι.

Επίσης, πολλά θα εξαρτηθούν και από την αποτελεσματικότητα των πιέσεων των ευρωπαϊκών φορέων του τουρισμού προς την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της Ένωσης για το συγκροτημένο άνοιγμα της τουριστικής αγοράς.

«Ένα ενιαίο σύστημα που θα επέτρεπε γρήγορη, ψηφιακή επαλήθευση εμβολιασμών και τεστ, είναι προϋπόθεση για επανέναρξη των ταξιδιών» σχολίαζε στο Twitter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος. «Ο μόνος δρόμος για τη διάσωση του ελληνικού τουρισμού και της οικονομίας μας τώρα! Πόσο ακόμη θα συνεχίσουμε με δανεικά;» συνηγόρησε ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης και αυτός από το Twitter.

Σειρά συστάσεων

Επισημαίνεται ότι στο μέσον της εβδομάδας η European Tourism Manifesto alliance, μια ομάδα τουλάχιστον 60 δημόσιων και ιδιωτικών ταξιδιωτικών και τουριστικών οργανισμών, κατέθεσε μια σειρά από συστάσεις για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σχετικά με τον τρόπο επανέναρξης των ταξιδιών στην Ευρώπη εγκαίρως για το φετινό καλοκαίρι.

Στόχος των συστάσεων είναι η ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη της Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ταξιδιών.

Οι προτάσεις μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη δημιουργία Task Force για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων, έναν συντονισμό σε επίπεδο Ε.Ε. για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εναρμονισμένο πλαίσιο για τα test, ενιαία ψηφιακά πιστοποιητικά υγείας, κ.λπ.

Αναφορικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, στο κοινό ανακοινωθέν του πρόσφατου συμβουλίου κορυφής περιλαμβάνεται το ότι «ζητούμε να συνεχιστούν οι εργασίες για μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και θα επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό», που είναι ένα ακόμη θετικό βήμα για την ελληνική πρόταση.

4 άξονες δράση ςαπό τη FedHatta

Έγκαιρους και ξεκάθαρους κανόνες στον ελληνικό τουρισμό, προκειμένου να μη χαθεί η τουριστική σεζόν του 2021 εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, ζητεί και η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία.

Πιο συγκεκριμένα, η FedHATTA επαναφέρει ένα κρίσιμο ζητούμενο για τον ελληνικό τουρισμό, την κατάρτιση σταθερού σχεδίου πολιτικής για το 2021, καθώς ήδη τα εμβόλια και τα τεστ βρίσκονται στην εργαλειοθήκη της διαχείρισης της πανδημίας. Η πρότασή της περιλαμβάνει τέσσερις σημαντικούς άξονες δράσης, οι οποίοι αποτελούν την προϋπόθεση για να καταφέρει η Ελλάδα να υποδεχθεί όσο το δυνατό περισσότερους τουρίστες κατά τη «μεταβατική» χρονιά του 2021, αλλά και να αναδείξει την αξιοπιστία της στη διεθνή τουριστική αγορά, επενδύοντας στα επόμενα χρόνια. Οι άξονες είναι: Σταθερή πολιτική και έγκαιρη ενημέρωση. Καθορισμός ορθολογικών κανονισμών. Προστασία εργαζομένων στον τουρισμό. Πιστοποίηση της τουριστικής αλυσίδας έναντι της μετάδοσης του Covid-19.





Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *