Το ΚΙΝΑΛ καταψηφίζει επί της αρχής το ν/σχ για τις δημόσιες συμβάσεις

Το ΚΙΝΑΛ καταψηφίζει επί της αρχής το ν/σχ για τις δημόσιες συμβάσεις


«Το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις», τόνισε στη ομιλία της στη βουλή, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.Συμπλήρωσε δε, ότι ενόψει, της αξιοποίησης των 72 δις του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η διαφάνεια, η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Η ταχύτερη απορρόφηση αυτών των πόρων, συνέχισε, η γρήγορη υλοποίηση των έργων και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων συμβάσεων, με όρους ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής αλλά και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, αποτελεί στόχο για το ΚΙΝΑΛ, ενώ, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι χωρίς στόχευση, διότι περιλαμβάνει 140 τροποποιήσεις του N.4412/16 της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος, είπε, έχει τροποποιηθεί ήδη 400 φορές, ενώ προβλέπει συνολικά την έκδοση 100 σχεδόν υπουργικών αποφάσεων και είναι αμφίβολο το πότε και πως θα εφαρμοστεί.

Όλα αυτά, υπογράμμισε και ενώ απαιτείται ο ριζικός εκσυγχρονισμός του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση, ούτε όραμα που θα επιτρέψει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα προς όφελος της εθνικής οικονομίας, ενώ τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυξάνεται το όριο των απευθείας αναθέσεων και εξουσιοδοτείται εν λευκώ ο υπουργός να καθορίσει τα κριτήρια για το ψηφιακό αρχείο βαθμολόγησης των εταιρειών.

«Εμείς δεν είμαστε εναντίον της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε η κα Γεννηματά. Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι άλλο πράγμα η ενίσχυση και υποβοήθηση της δημόσιας διοίκησης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να ανταποκριθεί και άλλο πράγμα η υποκατάσταση, με τον ελεγχόμενο να επιλέγει τον ελεγκτή του, γεγονός που, όπως υποστήριξε,  θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε συγκρούσεις συμφερόντων.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, « η επιλογή να γίνεται από το μητρώο των πιστοποιημένων φορέων και από το φορέα του έργου, με πλήρη ανεξαρτησία από τον κατασκευαστή».  Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της επί του θέματος,  η κα Γεννηματά δήλωσε ότι σε μια συγκυρία όπου τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω των κριτηρίων ανάθεσης των συμβάσεων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλείο για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων και την ενίσχυση των εργαζομένων, η κυβέρνηση προκρίνει τις αναθέσεις και τις κατατμήσεις, συντηρώντας τις πελατειακές λογικές.

Σχετικά με τον σεισμό στη Θεσσαλία και της ζημιές που σημειώθηκαν, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών, καθώς και να δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους της Ελασσόνας, της Λάρισας, και της ευρύτερης περιοχής στην περιφέρεια Θεσσαλίας, εκφράζοντας παράλληλα στους πληγέντες, την αμέριστη συμπαράστασή
Χρειάζεται, σημείωσε η κα Γεννηματά, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και για την στήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην περιοχή χωρίς άλλες καθυστερήσεις όπως με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ενώ επεσήμανε ότι κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ, βρίσκεται  ήδη στις πληγείσες περιοχές.

Πρώτα στεκόμαστε κοντά στους πληγέντες, αναλαμβάνουμε την δέσμευση να φέρουμε εδώ στην Βουλή όλες τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, για τα αναγκαία μέτρα που πρέπει το ταχύτερο να παρθούν», δήλωσε, συγχαίροντας παράλληλα τους εκπαιδευτικούς στο Δαμάσι που βοήθησαν τους μαθητές να εγκαταλείψουν με ασφάλεια το σχολείο τους που υπέστη σοβαρές ζημιές.

Αναφερόμενη στην πανδημία, η κα Γεννηματά υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός βιώνει άλλη μια έξαρση τη πανδημίας με ένα εκτός ελέγχου τρίτο κύμα. «Παρά το γεγονός, συμπλήρωσε, ότι είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια καραντίνα, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά, για την υγεία, για την οικονομία, για τους εργαζόμενους», σημείωσε, ενώ απευθυνόμενη στην κυβέρνηση τόνισε ότι έχει εξαντλήσει την υπομονή των πολιτών και την αντοχή της οικονομίας. 

«Χθες ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε το σύνηθες διάγγελμα, άφησε τα δύσκολα στους άλλους. Σήμερα στο μήνυμά του κρύφτηκε πίσω από τους εμβολιασμούς. Όλα καλά, έτσι είπε, πάλι κάποιοι άλλοι φταίνε. Φταίνε οι μεταλλάξεις και οι πολίτες που δεν συμμορφώθηκαν. Τίποτα για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης. Τίποτα για τους συνωστισμούς στα ΜΜΜ, στα σχολεία και στους εργασιακούς χώρους. Τίποτα για τους αυτοσχεδιασμούς τους, την πολιτική ακορντεόν και τα ημίμετρα του πανικού», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Γεννηματά. 

Βέβαια, πρόσθεσε «όταν μιλούν τώρα για έξυπνα μέτρα, που εμείς δεν τα είδαμε, μία από τα ίδια είδαμε, ομολογούν την αποτυχία. Όσον αφορά τις εξαγγελίες απίστευτης προχειρότητας και ελαφρότητας για τα SMS τι να πει κανείς. Θα πρέπει να στέλνουμε SMS με GPS και χρονόμετρο». 

Κυριαρχεί η ανασφάλεια, υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ,  διότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ με λύσεις-μπαλώματα και τώρα τα Δημόσια Νοσοκομεία έφθασαν στα όρια τους. Ακούσαμε πολλά μπράβο, ανέφερε η κα Γεννηματά για τους εργαζόμενους του ΕΣΥ, όλη αυτή την περίοδο αλλά ούτε, όπως υποστήριξε, οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις έγιναν, ούτε εντάχθηκαν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι κλείνει υφιστάμενες κλινικές για την περίθαλψη ασθενών με σοβαρά νοσήματα, για να εξοικονομήσει κλίνες covid, ενώ αγνοεί, ότι οι ειδικοί γιατροί του ΕΣΥ δεν φθάνουν για να καλύψουν την μετατροπή εκατοντάδων κλινών σε παθολογικές αναπνευστικές εν μία νυκτί.

Τόνισε δε, ότι κινείται στα χνάρια της Θεσσαλονίκης αφήνοντας πολλούς πολίτες έρμαια στην εκμετάλλευση από τον ιδιωτικό τομέα υγείας, χωρίς σχέδιο για την κινητοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Λεκανοπέδιο, ενώ, όπως είπε, χειρουργεία, καθοριστικές εξετάσεις και θεραπείες απαραίτητες για τη ζωή των ασθενών αναβάλλονται σε όλη την Ελλάδα, ειδικά για τους καρκινοπαθείς. 

Η κα Γεννηματά επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως η λύση  θα ήταν να επιτάξει κρεβάτια ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές, επισημαίνοντας ότι «έχουμε ανηφόρα μπροστά μας, ιδιαίτερα όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η διαδικασία του εμβολιασμού του πληθυσμού θα χρειασθεί μήνες για να ολοκληρωθεί». Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, δήλωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης μιλά για 1 εκ. εμβολιασμούς. Όμως μόνο 339.000 ως προχθές, αφορούσαν και την 2η δόση που παρέχει την πλήρη ασφάλεια. Δηλαδή πολύ μικρό κομμάτι του πληθυσμού», τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη προτεραιότητας σε ευπαθείς ομάδες , καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς και διαβητικούς.

«Είναι απεχθείς και προσβλητικές για τους πολίτες, οι εκτός σειράς εμβολιασμοί γαλάζιων αυτοδιοικητικών στελεχών στην Ρόδο, στην Θεσσαλονίκη, στην Καλλιθέα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αντίληψης του κράτους-λάφυρου που προωθεί το Μαξίμου και τα κακά παραδείγματα της Πάρνηθας και της Ικαρίας που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.Κανείς δεν είναι υπεράνω του Νόμου και η δικαιοσύνη οφείλει να παρεμβαίνει άμεσα παντού και όχι επιλεκτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι εδώ και έναν μήνα έχει αιτηθεί να γίνει συζήτηση στην Βουλή για ένα Εθνικό Σχέδιο, ενώ, συμπλήρωσε, η κυβέρνηση κωφεύει, συνεχίζοντας, όπως υποστήριξε, με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας». 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *