Τσίπρα με φόντο την οικονομία 

Τσίπρα με φόντο την οικονομία 


Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Τη «βεντάλια» των μέτρων στήριξης – για υγειονομικούς, συνταξιούχους και άτομα με αναπηρία- άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια. Την ίδια στιγμή σφοδρή επίθεση στην ασκούμενη πολιτική άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως προχωρά  μόνο με δημιουργική λογιστική και ψέματα.  Οι εξελίξεις στο οικονομικό μέτωπο αλλά και ο αντίκτυπος που έχει το διεθνές ράλι αυξήσεων στην ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Μιλώντας  στην Ολομέλεια  ο πρωθυπουργός παρουσίασε τρία  μέτρα στήριξης και ανακοίνωσε : Έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς και ΕΚΑΒ, πρόσθετη ενίσχυση σε 800.000 συνταξιούχους και πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 άτομα με αναπηρία. Ειδικότερα στους υγειονομικούς το μέσο ποσό αναμένεται να είναι 900 ευρώ και θα δοθεί το Δεκέμβριο, οι συνταξιούχοι δικαιούνται 250 ευρώ ποσό που προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας τους και 250 ευρώ δικαιούνται και τα άτομα με αναπηρία 

Την ίδια στιγμήο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιχειρεί  με ψίχουλα να ανακόψει το ράλι αυξήσεων και έκανε λόγο για «ιδεοληπτική εμμονή σε αποτυχημένες συνταγές περί αυτορρύθμισης της αγοράς». Παράλληλα εξαπέλυσε βέλη  στον πρωθυπουργό πως «παρουσίασε μια εικόνα σχεδόν παραδεισένια» και δεν έχει κατανοήσει τι βιώνει το μέσο νοικοκυριό. 

Με διαφορετικό τρόπο «διαβάζουν» τους αριθμούς κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ 

Στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών εστίασε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η κρίση τιμών είναι παγκόσμια και  η μεγάλη πλειοψηφία των οικονομολόγων θεωρεί ότι το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο. Από  το βήμα της Βουλής υπογράμμισε πως έχουν ήδη διατεθεί 680 εκατομμύρια για μέτρα ενίσχυσης και υπογράμμισε πως «η στήριξη αυτή ως μέγεθος της οικονομικής δραστηριότητας είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη». 

Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο «με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 4,1%, στην Ελλάδα στο 2,8%, σε χώρες όπως η Ισπανία στο 5,4%». Προσέθεσε δε πως «το καλάθι των βασικών προϊόντων στην πατρίδα μας παραμένει αναλογικά φθηνότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και σημείωσε πως «το καλάθι που αφορά στα τρόφιμα, η αύξηση σε μηνιαία βάση είναι 0,1%. Στην Ιταλία και στη Γαλλία είναι 0,7%.  Στην Ισπανία είναι 1,3%».

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης  αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων στήριξης, όπως ο διπλασιασμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για το Δεκέμβριο, το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο» για την ενίσχυση των νέων προσλήψεων, η  διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022 κ.α.

Σε υψηλούς τόνους κριτική άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως  «όσοι πολίτες παρακολουθούν τον κ. Μητσοτάκη αισθάνονται ότι είναι σε άλλη χώρα». Ειδικότερα κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης, προχειρότητα και εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.  

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Τσίπρας είπε ότι  η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Επίσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στα καρτέλ που «είναι ανεξέλεγκτα σε βάρος των καταναλωτών σε μια περίοδο σαρωτικής ακρίβειας». 

Τέλος τόνισε ότι τον Απρίλιο του 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει να δίνεται ολόκληρη τη 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και η μισή για όσους έχουν υψηλότερες συντάξεις. «Ενώ υποσχεθήκατε ότι θα τη διατηρήσετε, δίνετε τα 900 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Και σήμερα ανακοινώσατε 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού καταργήσατε την 13η σύνταξη που λέγατε «ψίχουλα». Αυτός είστε» είπε προς τον κ. Μητσοτάκη.

Η «μάχη» της… ατάκας.

Σε ένα πολιτικό «μπρα ντε φερ» επιδόθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια. «Δεν χρειαζόμαστε μετά τους αρνητές της επιστήμης στην πανδημία και αρνητές της λογικής στην οικονομία» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Στον επόμενο τόνο, η ώρα δεν θα είναι ώρα Μητσοτάκη, θα είναι η ώρα του λαού» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Για «αντιστροφή της φοροεπέλασης» που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «σήμερα τα νοικοκυριά έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα από ό,τι στις δικές σας ημέρες. Αυτό πιστοποιείται και από τις περισσότερες καταθέσεις». Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας υπογράμμισε πως η  Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη μείωση της ανεργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο «διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες» και συμπλήρωσε πως «πολλές από αυτές κάθονται στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ».

« Η ακρίβεια κ. Μητσοτάκη δεν «πουλάει», πονάει αυτούς που δεν μπορούν να βγάλουν την τρίτη εβδομάδα του μήνα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «οι πολίτες βλέπουν στην τσέπη τους το πρόσθετο κόστος Μητσοτάκη, είναι σε απόγνωση και εσάς δεν σας καίγεται καρφί»

Σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό  πως οδηγεί  τη χώρα «σε επικίνδυνο αδιέξοδο, στην πανδημία, στην οικονομία, στην επιβίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας».  Συνέχιζε λέγοντας ότι  «οι πολίτες ακούνε Μητσοτάκη και όταν βλέπουν το λογαριασμό ρεύματος και τις τιμές στα super market νομίζουν ότι ζουν σε άλλη χώρα».  

Ο … δεύτερος γύρος 

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα περισσότερο στις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές αναφορές. «Η εποχή στην οποία ερχόσασταν ορμητικός στην κυβέρνηση και είχατε τη φρεσκάδα του νέου και λέγατε στους επενδυτές μη τολμήσετε να έρθετε να επενδύσετε, έχει περάσει. Και να τα πείτε τώρα κανείς δεν θα σας πιστέψει» είπε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αφορμή  δε την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «κυβέρνηση των deals» πρωθυπουργός σημείωσε «εμείς  ένα deal έχουμε κάνει. Το ονομάζουμε συμφωνία αλήθειας και προς στιγμής από ό,τι αντιλαμβάνομαι και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες με αυτό το deal, και εμείς και ο ελληνικός λαός».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε  ότι «ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη η ανησυχία του μέσου πολίτη που βλέπει την ακρίβεια να τον πνίγει,   μεγάλωσε». Συνέχιζε επισημαίνοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι αρνητής της πραγματικότητας. Λέει τα ίδια που έλεγε και για την πανδημία, ότι νικήσαμε, ότι πάμε στο τελευταίο μίλι, ότι η ακρίβεια θα είναι προσωρινή»

Οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ανέβηκαν ακόμα περισσότερο, όταν ο πρωθυπουργός είπε προς τον Αλ.  Τσίπρα πως «εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εσείς καταστρέψατε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και αναφέρθηκε στα γεγονότα του 2015. Σε ανάρτηση του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης τόλμησε να πει στην τριτολογία του «εσείς μας βάλατε στα μνημόνια»! Αντίστοιχα, πιστεύει ότι η ακρίβεια δεν πλήττει τους πολίτες και ότι η πανδημία δεν του ξέφυγε. Μας κυβερνά ένας αρνητής της πραγματικότητας, της αλήθειας, της Ιστορίας». 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *