Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για τη διασφάλιση του Δημοσίου στις δικαστικές υποθέσεις του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για τη διασφάλιση του Δημοσίου στις δικαστικές υποθέσεις του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ρεθύμνου και Τομεάρχη Υγείας της ΚΟ Ανδρέα Ξανθού με θέμα: «Διασφάλιση συμφερόντων του Δημοσίου στις δικαστικές υποθέσεις διαφθοράς του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ».

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνουν:

– Είναι γνωστό σε όλους ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο προκάτοχος οργανισμός του ΕΟΔΥ, είχε χρησιμοποιηθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ σε διάφορες υποθέσεις αδιαφανούς και σκανδαλώδους διαχείρισης δημοσίου χρήματος.

– ο ανωτέρω φορέας υπήρξε μία νομική οντότητα που εξαιρέθηκε από όλες τις διατάξεις περί διαφάνειας του Δημοσίου (νόμου ΑΣΕΠ στις προσλήψεις και δημοσίου λογιστικού-συμβάσεων στις προμήθειες), με αποτέλεσμα την κατασπατάληση δημόσιων πόρων και την εκτεταμένη διαφθορά.

– Για πρώτη φορά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο ανωτέρω φορέας εντάχθηκε στις διατάξεις λειτουργίας του Δημοσίου και τα αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί (Μεικτά κλιμάκια ΣΕΥΥΠ και Εισαγγελίας Διαφθοράς) ξεκίνησαν έναν συστηματικό διαχειριστικό έλεγχο στο πλαίσιο της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου  για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

– Τμηματικές εκθέσεις αυτού του ελέγχου έφεραν στο φως σειρά πράξεων που αφορούν σε σοβαρά οικονομικά αδικήματα που φέρονται να τελέστηκαν εναντίον του Οργανισμού.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)  Έχουν διενεργηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες από πλευράς της Διοίκησης του ΕΟΔΥ, ώστε να διασφαλιστεί η ποινική δίωξη των ενεχόμενων προσώπων ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών;

2)  Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΟΔΥ για την διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και του ΕΟΔΥ στις εκκρεμείς υποθέσεις (συμπεριλαμβανομένης της άσκησης αγωγής για την αποκατάσταση της επελθούσας ζημίας και της υποστήριξης της κατηγορίας κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *